Szokták mondani, hogy a magyar ember szereti a csípőset… Ez nagyjából igaz is, rám például mindenképpen igaz, a húslevest világ életemben Izmos Istvánnal, vagy nagyfater szárított macskapcse paprikájával ettem. A csípős paprikák, chilik szeretete szerencsére nem csak hazánkban de a nagyvilágban is igen elterjedt, számos féle-fajta chili létezik a Földön. Mi, a ChiliYardnál szeretnénk ezeknek a paprikáknak a sokszínű, és ízű világát egy kicsit közelebb hozni hozzátok, kézzel készített chilis termékeinkkel. A klasszikus paprikakrémektől, az egzotikus szószokig, a kellemesen csípőstől a Guiness rekorderig, próbáltunk mindenki szája ízének, és kapszaicin tűrőképességének tetsző termékeket készíteni.

ChiliYard – A történet röviden.

A fent említett húsleves evési szokásokon kívül, ami nagy hatással volt vállalkozásom elindítására, az az, hogy 2009-től 7 éven át Írországban éltem. Dublin sokszínű városában volt alkalmam sokféle kultúra konyháját, és chili felhasználását megízlelni, és hamar saját chiliket nevelgettem cserepekben a kis külvárosi albérletemben. Ez a hobbim végig kísért külföldi tartózkodásom alatt, különféle paprikákból, magamnak és a haveroknak készítettem szószokat, savanyúságokat, emellett végigkóstoltam a boltok polcain igen bőséges kínálatban sorakozó chilis termékek javát. Az élet úgy hozta, hogy 2016-ban hazaköltöztem Magyarországra, ahol szembesültem vele, hogy jóval kisebb itthon a kínálat a chilikből, a multik polcain számomra nem feltétlen élvezetet nyújtó szószokat találtam. Az igazi, finom, minőségi chili szószokat készítő termelők, kistermelők termékeit pedig vagy nem találtam meg időben, vagy nehezen tudtam beszerezni az éppen megkívánt szószt, savanyúságot. Így-hát itthon is folytattam kinti hobbimat, neveltem a chiliket, készítettem a szószokat, őrleményeket, savanyúságokat. Majd eljött a 2017-es év, amikor családom és barátaim “noszogatására” elkezdtem kicsit nagyobban gondolkozni, termeszteni a paprikákat, és készíteni a különféle szószokat, aszalványokat, krémeket, savanyúkat. Ehhez szerencsére a szükséges földterület is rendelkezésemre állt, itt Egerben. Szívemnek nagyon kellemes a farm területének a története. Drága nagyszüleimnek volt egy hőn szeretett telkük, melyet egész életükön át ékszerként tartottak rendben. Télen – nyáron napi rendszerességgel bicikliztek ki és tették a telket egyre szebbé és jobbá, én pedig kisgyerek koromtól kint játszottam és segítettem nekik, ahol tudtam. Sajnos, ahogy az évek teltek nagyszüleim már nem tudtak kimenni a telekre, tovább építeni, szépíteni azt így természet anyánk eléggé visszavette a hatalmat, mire én hazaköltöztem Írországból.. De mára már ismét visszatért az élet a telekre, újra szép és rendezett, és a szívemnek utánozhatatlan boldogságot ad, amikor nagypapámnak mutatom a képeket, ő pedig boldog mosollyal nyugtázza, hogy az ő kis telke jó kezekben van… Számomra pedig külön öröm, hogy ott tudom termeszteni a paprikákat, készíteni a termékeket. Amit úgy néz ki jól csinálhatok, mert büszkén mondhatom, hogy a sok pozitív vásárlói és felhasználói visszajelzés mellett, vállalkozásom is elnyerte az első díját, 2019 márciusában, a X. Junior Expon a szakmai zsűri különdíját sikerült átvennem a ChiliYarddal.
A 2019-es évben még több még színesebb, és még csípősebb kínálattal készülünk, végig lehet nálunk járni a Scoville skálát az aljától a legtetejéig. Minden kedves csípős kedvelőt, chili imádót, vagy éppen csak simán ajándék vásárlót, várunk szeretettel minden rendezvénysátrunknál, weblapunkon (ahol mindig az aktuálisan készleten lévő termékeket találhatjátok), vagy itt a Facebookon. Keressetek bátran emailen, telefonon, a weben vagy akár messengeren, ha megkívántatok egy kis igazi, kézzel készült chilis cuccot!
Az Erős legyen Veletek!
– Koletán Gergely –
ChiliYard alapító, Kistermelő